Dagens PS

Han kräver 400 nya miljarder – och det är akut

bankskatt Stockholm
Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, anser att förslaget om riskskatt på bankerna hör hemma i papperskorgen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 apr. 2020Publicerad: 07 apr. 2020

En helt ny analys som WSP utfört på uppdrag av Stockholms handelskammare visar att årskostnaden av coronakrisen kräver en större satsning än vad som tidigare trott. Coronakrisen kan leda till hela 250 miljarder i försvagade offentliga finanser och 250 miljarder i utebliven produktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Sverige står i ett vägskäl där vi har att besluta om att proaktivt investera här och nu för att rädda företag, jobb och människors uppehälle. Alternativet är att passivt se på och riskera ännu större kostnader över tid. Därför råder vi regeringen att agera ännu kraftfullare och ta höjd för en kostnadsram på uppåt 400 miljarder kronor”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande nu på tisdagsmorgonen.

Ett realistiskt värsta, tänkbara scenario

Den nya analysen påvisar att i ett läge där arbetslösheten ökar med närmare 500 000 människor och BNP faller med 5 procent så riskerar de offentliga finanserna att försvagas med nästan 250 miljarder kronor samtidigt som produktionsvärden motsvarande 250 miljarder kronor faller bort från ekonomin. Stockholms handelskammare menar att det är ett realistiskt “worst case scenario”.

Otillräckliga eller för långsamma insatser riskerar att ge betydande negativa konsekvenser för samhället, människor och hela Sveriges framtid. Företagen är grunden för jobben och konkurser riskerar därmed att skapa djupa sår som tar många år att läka. Kostnaden med att vänta utan tillräckligt kraftfulla och skyndsamma insatser är förknippat med stora risker och långsiktiga kostnader, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Satsa 400 miljarder och rädda företagen

Stockholms handelskammare anser att regeringen och samarbetspartierna omgående behöver enas i en beredskap om att satsa uppåt 400 miljarder kronor för att rädda företag och jobb.

“Insatserna hittills är välkomna men tyvärr otillräckliga. Regeringen behöver omgående sätta en ordentlig budgetram för krishanteringen. Inom den ramen bör man direkt utöka korttidspermitteringen till att omfatta 100 procent av tjänsten, slopa hela arbetsgivaravgiften under fyra månader, förbättra hyresstödet och hitta sätt att skjuta till kapital för företagen som förlorat sina intäkter”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS