Den globala bristen på halvledare kommer kännas i AB Volvos plånbok under det andra kvartalet. ”Sikten är väldigt grumlig”, säger presschefen Claes Eliasson till Di.

ANNONS

Fordonsjätten kommer tvingas till stoppdagar under det andra kvartalet –  i sin globala lastbilstillverkning.

”Vi kan inte säga något mer än att två till fyra veckors stopp är den bästa bedömning vi kan göra i nuläget”, säger presschefen Claes Eliasson till Di och klargör att ”sikten är väldigt grumlig just nu”.

Stor minskning

Några siffror på hur mycket produktionen kommer minska uppger han dock inte, men säger att det rör sig om en väsentlig minskning av både vinst och kassaflöde.

Det är fortfarande bristen på halvledare som är grundproblemet, vilket har spätts på av snöstormen i Texas i februari och en brand i en stor japansk halvledarfabrik.

Volvo har fabriker i 18 länder där samtliga affärsområden påverkas av störningarna.

Återkommande problem

Halvledarbristen har varit en ständigt återkommande huvudvärk för fordonssektorn i år.

”Den globala försörjningskedjan för såväl halvledare som för andra komponenter är för närvarande mycket instabil och osäkerheten om utvecklingen är stor”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Redan i samband med Volvos bokslutsrapport i början av februari varnade Volvos vd Martin Lundstedt för ansträngda leverantörskedjor och risken för produktionsstörningar under det snart avslutade första kvartalet.

Läs mer: Volvo Cars tvingas stoppa produktion