Det som började som ett projekt på Lunds Universitet blev snart en kampanj på crowdsourcing-sajten FundedByMe – där vem som helst kan gå in och investera olika affärsidéer och produkter – som gjorde succé på nolltid. Skaparna sökte 5 miljoner kronor för att kunna färdigställa en prototyp. Men när två dagar hade gått hade man redan slagit målet och när kampanjen stängdes hade 12 miljoner kronor kommit in, skriver Veckans Affärer.

ANNONS

Och nu tar svensk Uniti nästa steg. Enligt Di Digital har bolaget ingått samarbete med Siemens som tillsammans ska bygga en fullt automatiserad fabrik i Skåne. Med säljstart under 2019 är ambitionen att producera 50.000 fordon redan första året.

”Det första fordonet som rullar av produktionslinjen kan säljas direkt till kund utan att några testfordon måste produceras”, säger Mats Friberg, vd för Siemens PLM Software i Norden, i en kommentar och berättar att fabriken kan hållas igång med ”lamporna släckta” i 22 timmar om dygnet tack vare att hela produktionsprocessen kan planeras virtuellt på förhand.

Unitis koncept beskrivs som unikt eftersom man vänt på begreppet bil. Dagens bilar är onödigt tunga och kraftfulla och därför blir stadsbilen Uniti bara 400 kilo tung med en toppfart på 90-120 km/h. Räckvidden blir 15-30 mil och priset beräknas landa på 200 000 kronor, skriver Di Digital.

Sajten rapporterar även om uppgifter att Uniti planerar att ta in drygt en halv miljard kronor i ytterligare en investeringsrunda med ambitionen att sedan börsnotera bolaget.

MISSA INTE: Ny, exklusiv supersportbil gör 0-200 på rekordtid [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Musk till Sverige? Rykten kring Tesla-miljardären [DagensPS.se] >