Aida Hadzialic, oppositionsborgarråd i Region Stockholm, vill att SL:s beslut om en bonus till entreprenören MTR granskas för jäv.

ANNONS

Svenska Dagbladet avslöjade förra veckan att Stockholms lokaltrafik kommer att betala ut en bonus till entreprenören MTR, som kört pendeltågen. Bonusen ligger på 24 miljoner samtidigt som SL gör en förlust på 3,4 miljarder. Eftersom det är helt frivilligt att betala ut bonus, och eftersom den betalades ut för något MTR redan har åtagit sig att göra, blev bonusen ifrågasatt.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, har sagt att han anser att frågan är utagerad. Men S i region Stockholm vill se en granskning.

Misstanke kan finnas om jäv

”Varje skattekrona ska hanteras varsamt och eftersom det inte framgår tydligt varför den här bonusen har betalats ut behöver vi en extern och oberoende granskning av hela processen”, säger Aida Hadzialic (S), till Svenska Dagbladet.

Hon menar att SL måste tydliggöra vad som motiverade bonusen. Ytterligare än försvårande omständighet är att SL:s vd David Lagneholm har blivit rekryterad från just MTR. Det väcker frågor om jäv, menar Hadzialic.

”Blotta misstanken om jäv och oegentligheter skadar medborgarnas förtroende för Region Stockholm och vår gemensamma välfärdsmodell”, säger hon till Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Formellt kommer en begäran om granskning att framföras på nästa möte i Region Stockholms trafiknämnd den 25 januari.

Läs också:

Stor förlust i SL – gav 24 miljoner i bonus till MTR [Dagens PS]
SL startar upphandling värd upp till 50 miljoner [Dagens PS]