LKAB tänker köra gröna linjen med sin järnmalmsproduktion och beskriver det som ”den största svenska industrisatsningen någonsin”.

ANNONS

LKAB har pekats ut som en av landets största utsläppsbovar. Men nu är det snart slut med det om gruvbolagets planer infrias om att ställa om från kol och annan fossil energi till en vätgasbaserad teknik, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt LKAB innebär omställningen att utsläppen av koldioxid reduceras med hela 35 miljoner ton inom 20 år.

DN Debatt skriver LKAB att satsningen är ”den största omställningen i bolagets 130-åriga historia” och att tusentals jobb ligger i pipen.

Förändringarnas tid är inne

”Dagens regelverk är för fragmentiserat och är anpassat till en tid där förändringar har skett stegvis och långsamt”, skriver LKAB:s vd Jan Moström och Fossilfritt Sveriges samordnare Svante Axelsson i debattinlägget i Dagens Nyheter.

Till P1-morgon i Sveriges Radio säger näringsminister Ibrahim Baylan (S), som varit involverad i projektet i egenskap av det statliga ägandet i LKAB, att det både är nödvändigt med en omställning av järnmalmsproduktionen och att LKAB och Sverige ”har mycket att vinna” på satsningen.

”Vi har gått igenom det tillsammans med LKAB och det finns mycket som talar för att det är en viktig väg att gå.”

Även ståljätten SSAB går nu i fronten, skriver SvD, för att ställa om sin verksamhet till ett klimatvänligare alternativ.

ANNONS
ANNONS

Där till uppges den tyska industribjässen Siemens satsa flera miljarder euro på nya vätgaståg till den statliga tågoperatören Deutsche Bahn.

Läs även: Toppförvaltaren ryter till: ”Helt vansinnigt” [DagensPS.se] »