Gröna Lund fick klartecken att öppna i sista stund, det blev räddningen för nöjesparken där vd:n nu drar en suck av lättnad.

ANNONS

”Att vi äntligen fick ett öppningsbesked var helt avgörande för Gröna Lunds framtid och jag är otroligt stolt över att vi trots förutsättningarna lämnar sommaren med ett bättre resultat än vi kunde hoppats på”, säger Magnus Widell,vd för Gröna Lund, i ett pressmeddelande.

Gröna Lund hade hållit stängt i 576 dagar i pandemin när nöjesparken den 2 juni i år fick grönt ljus att öppna igen.

Sommarsäsongen tog slut den 19 september och siffrorna som nu redovisas överraskar positivt.

Nöjesparken är 138 år

Trots restriktioner som begränsade antalet besökare hade nöjesparken på Djurgården i Stockholm 652 104 besökare under de 103 dagar som parken var öppen i sommar.

Omsättningen fram till ovan nämnda datum blev 375 miljoner kronor.

Det är betydligt lägre än motsvarande period 2019 (556 miljoner kronor), men ändå bättre än väntat och ett ”välbehövligt stöd ur krisen”, heter det.

Jämfört med 2020 är det som dag och natt. Då, mitt under brinnande pandemi, tvingades den anrika nöjesparken som funnits i 138 år till dramatiska nedskärningar och uppsägningar – resultatet av det blev drygt 600 miljoner kronor i uteblivna intäkter under pandemiåret, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Tung förlust 2020 för ägarbolaget

Det är Parks and Resorts som äger Gröna Lund och flera andra nöjesparker i Sverge.

I fjol gjorde bolaget ett negativt rörelseresultat på 270 miljoner kronor i spåren av pandemin.

Både Parks and Resorts-ägda Gröna Lund och Skara Sommarland var stängda under hela högsäsongen 2020 medan verksamheterna vid Kolmården och Furuvik höll öppet med begränsad kapacitet.