Dagens PS

Göteborgs hamn satsar på vätgas

Göteborgs hamn satssar på vätgasproduktion.
Göteborgs hamn satssar på vätgasproduktion. (Foto: Pontus Lundahl / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

Göteborgs hamn ska satsa 60 miljoner kronor på att bygga en vätgasanläggning. Tanken är att transporter som passerar hamnen ska kunna ersätta fossilt diesel med vätgas som bränsle. Det kan minska utsläppen med 5,5 ton per dag. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu planeras en stor anläggning i Risholmen vid Göteborgs hamn, skriver Göteborgs-Posten. Anläggningen ska ha en kapacitet på fyra megawatt, vilket ska ge en produktion på upp till två ton vätgas per dygn.

“Vi är övertygade om att lokal produktion av vätgas kommer att innebära ett genombrott”, säger Arvid Guthed på Göteborgs Hamn i ett pressmeddelande.

Anläggningen kommer att kostar omkring 60 miljoner kronor och kan bli färdig under mitten av 2023. Det norska energibolaget Statkraft har gått in och finansierat projektet och hamnen har beslutat att upplåta marken.

Hamnutvecklingschefen Arvid Guthed räknar med att det kan ge ett lyft till verksamheten.

“Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn och knutpunkt för transporter från fartyg, tåg och lastbil samt inrymmer en stor mängd tunga maskiner för hantering av gods. Vätgas skapar en möjlighet att ersätta fossil diesel inom samtliga transportslag”, säger Arvid Guthed pressmeddelandet.

Grön vätgas

Vätgasen ska produceras med fossilfri el, exempelvis från vatten- eller vindkraft, vilket gör att den kan betraktas som fullkomligt “grön”.  Vätgasen kan sedan lagras samt användas i olika transportslag som bilar, bussar och lastbilar. Enligt Fossilfritt Sverige kan de vätgasprojekt som i dagsläget är planerade  minska landets totalt koldioxidutsläpp med runt 30 procent.

Vätgasproduktion är emellertid mycket energikrävande.

ANNONS

“Vi vet att det redan nu finns en stor efterfrågan i och kring hamnen att använda fordon som drivs av vägas. Flera aktörer står och stampar och vi är övertygade om att lokal produktion av vätgas kommer att innebära ett genombrott”, säger Arvid Guthed.

Faller projektet ut som det är tänkt bidrar Göteborgs hamn till regeringens mål: att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030.

Läs mer:

Gruvmiljardär: Sluta haussa blå vätgas
Blackrocks vd: “Viktigaste startups blir i klimatteknik

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS