Dagens PS

Google sparkar personal via mejl

Google
Google har sagt upp 12 000 anställda sedan den 20 januari (Foto: Ted S. Warren).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 01 feb. 2023Publicerad: 01 feb. 2023

Nyligen meddelade Google att man säger upp 12 000 anställda. Nu uppger de som fått sparken att de blivit avskedade utan förvarning – och vissa av dem sades upp via ett opersonligt mejl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 20 januari meddelade tech-giganten Google att man avskedar runt 12 000 anställda, 6,4 procent av företagets arbetskraft. Flera av dem som nu fått sparken har arbetat i företaget i två decennier.

Googles chef för hälsa och välmående, Kristin Maczko, är en av dem som nu fått sparken. Hon har haft flera roller inom Google sedan hon började arbeta där 2008, och hennes senaste chefsroll beskriver hon som ett drömyrke, i ett inlägg på Linkedin. Där skriver hon även att flera i hennes team har fått sparken. Det rapporterar Insider. 

Googles anställda är chockade och frågande: varför sägs kompetent och erfaren personal upp? Enligt Insider har de inte fått något svar.

Den kvarvarande personalen har fått ett skriftligt meddelande från företagets vd Sundar Pichai, som förklarar att man i ett skede hade anställt för många, vilket är anledningen till att man nu skär ner på personal.

Han sa att det hade genomförts en “rigorös granskning” och att man har behövt säga upp personal på flera avdelningar, nivåer och i flera olika regioner.

Uppsagda via mejl

Några av dem som nu fått sparken uppger att de fått beskedet om uppsägning via opersonliga e-postmeddelanden. Där stod det att företaget skulle minska sin personalstyrka och “vi har inte längre ett jobb för dig på Google.”

Företaget stängde snabbt av den uppsagda personalens bärbara datorer och användarkonton, vilket innebar att berörd personal var tvungen att nå sina chefer på andra sätt för att få mer information. Men personal som Insider har pratat med uppgav att deras chefer inte heller visste vad som pågick.

“Google säger upp personer som har många års erfarenhet, som är utmärkta arbetare, som har rätt färdigheter och kunskap, och de bara kastar ut dem genom dörren”, säger en  ingenjör som arbetar på företaget.

“Det var många bra personer som fick sparken, så det är svårt att se någon rim och reson i detta”, fortsätter han.

Läs även: Tech-slakten fortsätter med det nya året

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS