Dagens PS

Gapet växer – många amerikaner skippar julklappar i år

julklappar
Det blir inga julklappar för många amerikanare i år. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 nov. 2021Publicerad: 27 nov. 2021

Gapet mellan rika och fattiga växer i USA efter pandemin. Samtidigt som den välbärgade delen av befolkningen förväntas spendera stora summor i jul så kommer en stor del av amerikanerna hålla i plånböckerna och skippa julklapparna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utsikterna inför julhandeln i USA är minst sagt splittrade. National Retail Federation förutspår att detaljhandelsförsäljningen kommer öka med mellan 8,5 procent och 10,5 procent runt jul, men det gäller den mer välbärgade delen av befolkningen, skriver CNBC.

Inga julklappar alls 

För många blir det dock inga julklappar alls. Enligt en färsk Deloitte-undersökning uppger 11,5 procent att de inte kommer julhandla.

Undersökningen visar att gapet mellan rika och fattiga amerikanare efter pandemin är större än någonsin. Faktum är att hushåll med högre inkomster kommer spendera fem gånger så mycket som hushåll med lägre inkomster i jul.

Hjälporganisationer som Code Tenderloin, som hjälper hemlösa i San Fransisco, märker att människor är mer stressade än vanligt inför jul där många efterfrågar bland annat mat och kläder.

“Vi ser högre efterfrågan i år än vi någonsin har sett”, säger Donna Hilliard, vd på Code Tenderloin.

Håller i plånböckerna 

Även många andra amerikanare håller hårt i plånböckerna framöver. Inflationen med högre priser på många varor och bränsle har fått konsumenternas spenderingsvilja att nå rekordlåga nivåer i november, enligt data från University of Michigan.

ANNONS

“Människor som kämpade före pandemin kämpar ännu mer nu”, klargör Donna Hilliard och framhäver att framskjutna hyror nu måste betalas samtidigt som de statliga stöden till stor del har försvunnit.

Stephen Rogers, vd för Deloittes konsumentavdelning, ser det hela som två olika pandemier som leder upp till jul, beroende på vilken samhällsklass du tillhör.

“Det som till en början var en hälsokris har förvandlats till en finansiell kris om du befinner dig i den lägre inkomstklassen.”

Läs även: Aktierna för julhandeln är här

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS