Dagens PS

Fusk med omställningsstöd – hundratals förundersökningar

papper och miniräknare
Omställningsstöd och stöd för korttidspermittering är de största coronastöden som regeringen betalat ut till företagare. (Foto: Jessica Gow / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 26 jan. 2022Publicerad: 26 jan. 2022

Mer än 200 förundersökningar om ekobrott pågår efter att företagare har fuskat med omställningsstöd och stöd för korttidspermitteringar som de har kunnat söka under pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ekobrottsmyndigheten utreder både fall där företag kan ha fuskat med omställningsstödet och stöd för korttidspermitteringar, rapporterar Sveriges Radio.

För tillfället pågår runt 70 förundersökningar om fusk med omställningsstöd. Hittills har det gått till åtal i drygt tio ärenden. De flesta som har hunnit gå till rättegång har lett till fällande dom.

“Inte sällan kan man ju se att företagare i de här ärendena överdriver omsättningstappet. Man talar om att man har större tapp än vad som verkligen har varit fallet” ,säger Henrik Fager, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Fusk med omställningsstöd kan uppgå till flera miljoner

”Det handlar om allt ifrån belopp i storleksordningen 10-20 000 kronor, och upp mot en eller flera miljoner.”

Ekobrottsmyndigheten ser inga tecken på att fusket skulle vara särskilt omfattande, eller att grovt kriminella skulle vara inblandade, säger man till Sveriges Radio.

Det finns ingen statistik över fusk med korttidspermitteringar, där som företag också har kunnat söka stöd för. 170 förundersökningar pågår om misstänkt bedrägeri. Även där skiljer sig ärendena åt i hur mycket pengar det handlar om. I några av fallen är det miljonbelopp.

Läs också:

Hotell får inte väntat coronastöd
Fick massivt coronastöd – aktieutdelning på 32 miljarder

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS