Tio stora bolag har tagit emot 5,5 miljarder kronor i coronastöd för korttidspermitteringar. Men de har också delat ut nära 32 miljarder kronor till sina aktieägare. Det visar en granskning från Dagens Nyheter. 

ANNONS

Dagens Nyheter har tagit del av tidigare hemliga uppgifter från Tillväxtverket och därefter räknat ihop hur mycket de tio största bolagen som har tagit emot korttidsstöd har fått ut gemensamt.

Stödet följer pandemins härjningar, och företagen har uppenbart använt det till som det har varit tänkt för. Det ledde också till att många fler fick behålla jobbet än vid vanliga kriser, trots att pandemin slog ut en stor del av tillverkningsindustrin och turistnäringen backade till nära noll.

Därför är det inte konstigt att stora arbetsplatser i industrin också har varit de som har tagit emot mest stöd.

De tre största – AB Volvo, Scania och Volvo Cars – har tillsammans fått 3,7 miljarder för att korttidspermittera 30 000 personer. Volvo Cars kan nu tvingas betala tillbaka en del av stödet, vilket kan komma att gälla för fler företag.

32 miljarder i utdelningar

Tillsammans har bolagen som fick 5,5 miljarder i stöd betalat ut 32 miljarder till aktieägarna. Under 2020 fick företagen inte lov att göra sådana utdelningar, men då sköt de istället upp utbetalningarna. I år delar företagen ut 18 miljarder plus 12 extra miljarder.

”Kritikerna, både politiker och fackföreningsfolk, har tyckt att detta varit magstarkt under rådande förhållanden. Andra menar att det är bra att pengar frigörs till nya investeringar och att utdelningar också ger staten skatteintäkter”, skriver DN.

Vad som skulle gälla kring aktieutdelningar var till en början otydligt, därför kom Tillväxtverket under våren 2020 med ett förtydligande; företag som tar emot stöd kan inte samtidigt dela ut pengar till ägarna.

ANNONS
ANNONS

Det tog storkoncernerna till sig och en efter en ställde de in sina planerade utdelningar. Däremot har flera av dem delat ut stora extrasummor till ägarna nästkommande år i stället. Till exempel lät AB Volvo bli att dela ut några pengar 2020, men delade i stället ut 18 miljoner 2021 plus 12 miljoner extra.

Läs också:

Coronastöd: Scania och Volvo vinnare – småbolag fick smulor
Coronastöd – vart fjärde företag återkrav