Dagens PS

Fox News gör upp med Dominion – för 8,1 miljarder

Fox News
Rupert Murdochs Fox News betalar 8,1 miljarder för att slippa rättegång (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 19 apr. 2023Publicerad: 19 apr. 2023

Mediebolaget Fox News och rösträkningsföretaget Dominion gör upp i ärekränkningsmål. För att slippa rättegång får Fox punga ut med 787,5 miljoner dollar, omkring 8,1 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rösträkningsföretaget Dominion och mediebolaget Fox News har nått en förlikning i det mycket uppmärksammade målet där Dominion stämt Fox News för att ha sänt inslag med falska uppgifter om att valet 2020 var riggat till Joe Bidens fördel.

Det medelade domaren i målet på tisdagen.

Uppgörelsen, som innebär att Fox måste betala 787,5 miljoner dollar (cirka 8,1 miljarder kronor) för att slippa rättegång, skapade rubriker på tisdagen – förutom på själva kabelkanalen (Fox News), skriver Reuters.

Förlikningen sätter punkt för en av de mest efterlängtade ärekränkningsmålen på flera decennier. Rättsprocessen har varit principiellt viktig då den – utöver sakfrågorna – handlar om frågan huruvida yttrandefrihet kan skydda spridning av lögner.

Ägs av mediamogulen Rupert Murdoch

Mediebolaget Fox ägs av mediemogulen Rupert Murdoch och leds av hans son Lachlan Murdoch.

 “Sanningen spelar roll, och lögner får konsekvenser”, sa Dominions advokat Justin Nelson till reportrar utanför rättssalen i Wilmington, Delaware.

Parterna kom överens i elfte timman, precis innan de inledande förhandlingarna skulle dra i gång – Fox News programledare Tucker Carlson, Sean Hannity och familjen Murdoch intog aldrig vittnesbåset.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fox News kommenterade inte uppgörelsen

Carlson och Hannity som förväntades vittna under rättegången, pratade inte om uppgörelsen – den största som drabbat ett amerikanskt medieföretag – under sina sändningar på bästa sändningstid under tisdagskvällen.

De Inledande förhandlingarna skulle startat omkring 1330 på eftermiddagen, efter det att domstolen pausat för lunch.

Men en timma senare hade förhandlingarna fortfarande inte återupptagits.

Dominion påstod att uttalanden som gjordes i Carlsons show efter valet 2020 var ärekränkande, och att meddelanden mellan Carlssons och hans team utgjorde bevis för att de visste om att påståendena mot Dominion var falska.

Fox News är den tv-kanal som har flest tittare i USA.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Elon Musk lanserar AI-tjänst “Truth GPT

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS