Det råder fortsatta problem på fraktmarknaden där priserna ser ut att skena. Stegringen med de skyhöga priserna kan fortsätta till slutet på nästa år.
Fortsatta problem på fraktmarknaden – "skyhöga priser"
Mest läst i kategorin
Problemet med de höga priserna på fraktmarknaden beror bland annat på den utbredda bristen på containrar.
”Priserna är skyhöga även på bulksidan och vi ser inte något slut på den här stegringen i närtid. Vi tror inte att vi har nått toppen ännu, men kanske en stabilisering”, säger skeppsmäklaren Carolina Ulff, delägare på familjeföretaget Tore Ulff Chartering, till Di.
Bolaget parar ihop företag i behov av sjötransporter med rederier och har sett att prisökningarna för att frakta gods på bulklastfartyg i vissa fall har ökat med 100 procent mellan maj till oktober.
”Det är länge sedan vi såg en sådan här snabb ökning”, klargör Carolina Ulff.
Hårt slag för småföretagen
De skenande priserna är svårare för små- och medelstora att hantera menar hon.
”Det är problematiskt för företag som har sålt en vara för några månader sedan och räknat på det dåvarande fraktpriset som sedan fördubblats till dess att man ska leverera den. Väntar man med att leverera är risken också stor att fraktpriserna har fortsatt att stiga.”
Priserna kommer att gå ned så småningom igen, men det kommer antagligen att dröja till slutet av 2022 tror Carolina Ulff.
För hennes eget bolags del innebär de höga kostnaderna både för- och nackdelar
“Det är gynnsamt för oss när vi väl gör en skeppning eftersom priserna ligger på så pass höga nivåer, men det har blivit svårare att göra affärer.”
Läs även: Maersk köper bolag för förnybart bränsle
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.