Lockdowns fortsätter med oförminskad styrka på många håll i Kina samtidigt som företagen drabbas hårt. Ett av dem är Apple, som ser ut att få en rejält minskad produktion av Iphone. 

ANNONS

President Xi Jinping tänker inte ge upp sin covidstrategi och lockdowns fortsätter runt om i Kina så fort nya fall upptäcks. Vissa bedömare ser inget ljus i tunneln och säger att lockdowns kan fortsätta till minst 2024, skriver Reuters.

Anställda flyr fabriksområdet efter lockdown

Det är givetvis ingen nyhet som storbolag med tillverkning i Kina vill höra. För Apple som har tillverkning av Iphone i fabriken i Zhengzhou, som har 200 000 anställda, innebär lockdowns att många av de anställda flyr fabriksområdet. Det kommer efter att den senaste Iphone-modellen redan har nobbats av många konsumenter.

”Där är så många människor på vägen att det påminner om en hungersnöd”, uppgav Yuan, en av fabrikens anställda när han var på väg till sin hemstad.

Enligt insatta källor kan produktionen av Iphone minska med 30 procent vid fabriken i november som följd av lockdowns.

Shanghais Disney-park stängdes ner

Samtidigt drabbades Shanghai av en ny lockdown på måndagen, och denna gång var det stadens Disney-park som stängdes ner, där alla besökare var tvungna att stanna kvar på området tills deras covidtester kom tillbaka negativa.

De senaste siffrorna kring fabriksaktiviteter som lades fram på måndagen pekar även de neråt under förra månaden. En global inflation med dämpad efterfråga försvagar redan den kinesiska ekonomin, och covidrestriktioner förvärrar läget ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kinesiska aktier har varit en usel placering och kan så förbli [Dagens PS]

Läs även: Kinas ekonomi snart omkörd av grannländer [Dagens PS]