Dagens PS

Fortsatt tufft läge för hotell i Stockholm

hotell Stockholm
Svenska hotell tappar intäkter igen efter en het sommar och för hotellbranschen i Stockholm är situationen alltjämt tuffast. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 okt. 2021Publicerad: 04 okt. 2021

Svenska hotell tappar intäkter igen efter en het sommar och för hotellbranschen i Stockholm är situationen alltjämt tuffast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt ny statistik från Benchmarking Alliance som Stockholms handelskammare analyserat faller bokningarna för svenska hotell efter en stark sommar, och i Stockholm med omnejd var intäkterna hela 55 procent lägre i september i år jämfört med motsvarande månad 2019.

Hotellen i Stockholms län noterades för 423 miljoner i intäkter, vilket kan jämföras med 942 miljoner kronor i september 2019.

“Det är inte förvånande att trycket minskar när vi passerat semestrarna och det internationella resandet ännu inte kommit igång. Att restriktionerna nu lättats och evenemangssektorn kommer igång borde däremot ge positiva effekter på hotellen under kommande månader”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

I juli var hotellintäkterna, exklusive Stockholm, lika höga som i juli 2019.

I augusti var intäkterna 7 procent lägre än i augusti 2019.

Ser hoppfullt på framtiden

I september var intäkterna i hotellsektorn, exklusiva Stockholmsregionen, 940 miljoner kronor  vilket kan kan jämföras med 1 199 miljoner kronor i intäkter i september 2019.

Intäktsminskningen var 22 procent för hotellnäringen i september i år, jämfört med september 2019, det vill säga innan pandemiutbrottet.

ANNONS

Stockholms handelskammare ser ändå ljuset i tunneln, särskilt med tanke på att hotellintäkterna var 45 procent lägre i september 2020, jämfört med samma månad 2019.

“Sommarsäsongen var stark givet världsläget och trots att det här var en svagare månad så ser förutsättningarna framåt bättre ut än på otroligt länge. När evenemang, nattliv, idrott och annat rullar igång så ökar också människors rörlighet och det ska vara bra för hotellens affärer”, säger Stefan Westerberg, även han konstaterar att Stockholmshotellen har en fortsatt tung uppförsbacke.

Sammantaget tog svenska hotell in 1 363 miljoner kronor denna september. Det ska jämföras med 2 141 miljoner i september 2019 och 904 miljoner kronor i september 2020.

Läs även: Svenska hotell blöder pengar igen: “Många har likviditetskris”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS