Dagens PS

Fortsatt kris för byggbranschen

Fortsatt tungt för byggbranschen
Nej, byggbranschen är inte sprängfylld av aktivitet. Tvärtom fortsätter sysselsättningen i branschen att minska. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Byggbranschen har drabbats hårt av de senaste årens nedgång i ekonomin. Nya siffror från SCB visar att nedgången fortsätter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byggbranschen i Sverige sysselsätter i dag cirka 354 000 personer, enligt SCB motsvarande 7 procent av alla sysselsatta totalt.

De senaste årens ekonomiska nedgång har slagit hårt mot branschen som det senast uppmätta helåret fick se antalet arbetande minska med nästan 4 procent.

Störst nedgång har byggbranschen haft i Skåne.

”Drabbats extra hårt”

”De senaste åren har byggbranschen drabbats extra hårt av stigande kostnader till följd av materialbrist och höga räntor. Framför allt är det bostadssidan som drabbats”, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom hos SCB.

Det fanns tecken på inbromsning i byggbranschen redan för ett par år sedan. Under hösten 2022 började antalet nya beviljade bygglov att minska. Efter det har antalet bygglov fortsatt att sjunka. 

Nära ny bottennivå

”Bottennivån av investeringar i bostäder, övriga byggnader och anläggningar är i paritet med nedgången under finanskrisen 2009. Då minskade bostadsinvesteringarna under åtta kvartal i sträck innan de började öka. Nu har bostadsinvesteringarna minskat sju kvartal i rad”, säger Fredrik W Andersson.

ANNONS

Byggbranschen är den bransch som är mest mansdominerad i ekonomin. Endast 11 procent av de anställda inom byggbranschen är kvinnor.

Medianinkomsten för anställda i byggbranschen i mars 2024 är 37 050 kr.

En närliggande bransch är tillverkning, där är motsvarande medianinkomst är 37 850 kr. För den privata sektorn som helhet är medianinkomsten 34 500 kronor.

Läs mer:

Nattsvart: Högsta konkurssiffran på 30 år. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS