Organisationen Företagarna analyserar SVT-debatten med slutsatsen att partiledarna glömde bort dem. Nu kräver de hemläxa för politikerna.

ANNONS

Partiledardebatten i SVT under söndagen hade ämnen som var bestämda i förväg: jobben, skolan, klimatet och kriminaliteten. Under frågan ”jobben” lyckades Miljöpartiets Per Bolund och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hamna i bråk om vilken färg och vilka epitet den senare ska tillskrivas.

Kräver hemläxa

Men inte ett ord nämndes om företagen från någon av partiledarna – vilket får organisationen Företagarna att rasa mot SVT-debatten. I ett inlägg på sin sajt med rubriken: ”Partiledardebatten glömde företagen” kräver organisationen hemläxa för politikerna.

”Jobbfrågan handlade som vanligt mest om olika syn på incitament för att arbeta. Vi hade önskat att det fanns utrymme att även debattera förutsättningarna för de företag som skapar arbetstillfällena”, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom i inlägget.

”Politik pendlar mellan konflikt och samarbete. I en demokrati är det naturligt att alla inte drar åt samma håll och en debatt ska visa väljarna vilka skiljelinjer som finns. Däremot måste partierna kunna samlas kring att lösa samhällsproblem. I det avseendet har alla partier en hemläxa att göra”, säger Fredrik Östbom.

Tänker åka till kongresser

Organisationen poängterar att småföretag är den sektor som bidrar med mest skatteinkomster i Sveriges kommuner.

”Så länge företagen larmar om att de har svårt att finna rätt arbetskraft och att många överväger att lägga av på grund av kriminalitet måste politikerna lyssna och presentera lösningar”, säger Fredrik Östbom.

Han poängterar också att Företagarna är en partipolitiskt oberoende organisation, men att de tänker delta på partiernas kongresser under hösten för att föra fram sina budskap.

ANNONS
ANNONS

”Jag och mina kollegor kommer i höst att närvara på flera partiarrangemang där partierna formerar sig inför valet nästa år. Det är en viktig del av Företagarnas opinionsbildningsarbete att hela tiden förklara och så frön kring förslag som gör det enklare att driva företag och därmed bidra till välfärden”, säger Fredrik Östbom.

Läs även: Rapport: ”Företag förstår inte klimatrisker” [Dagens PS]