Dagens PS

Företag ökar vinsterna och minskar utsläppen

Gröna företag
Vinst och gröna investeringar går hand i hand eftersom konsumenterna efterfrågar hållbarhet. (Foto: Pexels)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 nov. 2021Publicerad: 17 nov. 2021

Många företag tävlar om att komma in på Forbes Green Growth 50-lista. För många bolag handlar det om att lyssna på konsumenterna och göra gröna val – där utsläppen minskar samtidigt som vinsterna ökar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För e-handelsjätten eBay, som ligger på elfte plats på Forbes lista, handlar det om att hitta produkter som fungerar i den cirkulära ekonomin.

“Att undvika att produkterna hamnar på en soptipp är viktigt för våra kunder”, säger bolagets finanschef Steve Priest till Forbes.

”Den cirkulära ekonomin är en del av allt vi gör”.

Vinst och minskade utsläpp

E-handelsjätten blev koldioxidneutral i år och siktar på en helt förnybar elförsörjning till samtliga kontor och datacenter till 2025. Enligt Steve Priest går det gröna tänket hand i hand med att göra vinst för eBay, eftersom han tror att kunderna kommer vända smutsiga företag ryggen.

“Kunder vill förknippas med företag som tar sitt miljöansvar på största allvar.”

Att lyssna på vad kunderna vill ha är oerhört viktigt, menar även Stephan Tanda, vd för Aptar som bland annat  tillverkar pumpar och ventiler som används inom läkemedel och kosmetika. Aptar har tagit förstaplatsen på Forbes lista och Stephan Tanda säger att bolaget ser på “allt vi gör genom en hållbarhetslins.”

Konsumenternas val styr

ANNONS

Efter misslyckandet vid COP26 står det enligt honom klart att det inte är världens regeringar som kommer göra något åt klimatet, utan istället konsumenterna och bolagen.

“Kunder efterfrågar det vi gör. De kommer betala för koldioxidomställningen eftersom det är vad de vill ha”, säger Stephan Tanda och hävdar att genom att lyssna på konsumenterna så strävar bolaget efter att  “framtidssäkra” verksamheten.

Läs även: RWE-vd:n: Vätgas är framtiden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS