Företag kan vänta med att betala tillbaka skatten till om drygt två år, våren 2024. Det föreslår regeringen i en ny förlängning.

ANNONS

Många skatteanstånd som beviljades under våren 2020 på grund av pandemin kommer upphöra de närmaste månaderna. Anståndstiden som tidigare såg ut att förlängas i 15 månader landar nu istället på 24 månader.

”Vi har lyssnat noga och förstår att likviditeten hos de här företagen är en väldigt viktig fråga. Det är livskraftiga företag, men de får väldigt svårt med återbetalningstakten om man ligger kvar med 15 månader”, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT, vilket Dina Pengar berättar.

Förlängningen beror främst på att pandemin fortsatt har ställt till det för bolagen – framför allt inom hotell- och restaurangbranschen, där restriktionerna ”drabbar företag i vissa branscher hårt”.

Därför, säger Damberg, kommer förlängningen med att betala tillbaka skatten på 24 månader som en hjälpande hand till de utsatta bolagen så att de snabbt kommer på fötter igen.

Betala tillbaka skatten

Företagen kommer sätta upp avbetalningsplaner där skatten ska vara betald senast våren 2024, där det rör sig om 53 000 företag som fick anstånd under pandemin eller totalt omkring 56 miljarder kronor, varav ungefär hälften redan har betalats tillbaka.

Enligt Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman är anledningen till att regeringen förlänger avbetalningstiden att oppositionspartierna inte var nöjda med det ursprungliga förslaget, och att regeringen nu ger med sig, där Niklas Wykman anklagar Mikael Damberg för att ”sprida dimridåer”, vilket Nyheter 24 skriver om. 

ANNONS
ANNONS

De senaste lagändringarna föreslås börja gälla den 7 mars i år.

Läs även: Sänkt skatt syns på kontot i januari [Dagens PS]