Dagens PS

Företag döms för dödsfall vid vulkanutbrott

Vulkanutbrott
Ön White Island där vulkanen Whakaari ligger utanför Nya Zeeland. (Foto: Wikipedia/CC BY-SA 2.0)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 okt. 2023Publicerad: 31 okt. 2023

22 personer dog när en vulkan fick utbrott 2019 utanför Nya Zeeland. Nu döms bolaget som äger ön för att ha missat “uppenbara risker” kring ett vulkanutbrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att en grupp turister fastnade på ön White Island när den aktiva vulkanen Whakaari fick utbrott i december 2019 bedöms av en domare i Nya Zeeland kunna läggas bolaget Whakaari Management Limited (WML) till last.

22 personer dog i utbrottet och ytterligare 25 skadades, många med svåra brännskador. Holdingbolaget WML som ägs av bröderna Andrew, James och Peter Buttle fick rejält med kritik i rätten.

“Det borde inte ha varit någon överraskning att Whakaari kunde få ett utbrott när som helst, och utan förvarning, med risk för dödsfall och allvarlig skada”, säger domaren Evangelos Thomas.

WML:s försvar var att de bara är landägare och licensierade möjligheten att åka till vulkanen men inte bedrev någon sådan verksamhet själva och därför inte hade ansvaret för säkerheten vid något vulkanutbrott. Men enligt domaren “hanterade och kontrollerade” bolaget den aktiva vulkanen och misslyckades med sin plikt att minimera riskerna där.

Företaget riskerar böter på upp mot 1,5 miljoner nya zeeländska dollar, motsvarande 11 miljoner kronor. Turismaktiviteter på White Island har inte återupptagits sedan utbrottet.

Läs även: Vulkan på Hawaii kan bevisa teori (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS