Fraktpriset per container skjuter i höjden och nu varnar FN för en prischock för konsumenter i spåren av den globala fraktkrisen.

ANNONS

Under det kommande året kan konsumentpriserna stiga med 1,5 procent på grund av fraktkrisen och störningarna i leveranskedjorna.

Det är FN:s organ för handel och utveckling (UNCTAD9 som står bakom rapporten, rapporterar CNBC.

Framför allt väntas priserna gå upp på elektronik, möbler, textilier men även på bilar och mycket annat.

”UNCTAD:s analys visar att den nuvarande kostnadsökningen för containerfrakt, om den upprätthålls, kan öka de globala importprisnivåerna med 11 procent och konsumentprisnivåerna med 1,5 procent fram till 2023”, står det i rapporten.

I USA kan konsumentpriserna enligt FN-rapporten stiga med 1,2 procent, medan prisökningen väntas bli 1,4 procent i Kina.

I mer importberoende länder kan konsumentpriserna stiga med hela 7,5 procent eller mer än så, framgår det.

De skenande kostnaderna i containersjöfarten gör att allt fler företag nu väljer att transportera mindre produkter med flyg och om fraktpriserna fortsätter stiga kommer följden bli att industriproduktionen i USA minskar med 1 procent, enligt FN.

I euroområdet spås en nedgång av industriproduktionen med 0,2 procent till följd av fraktkaoset.

ANNONS
ANNONS

Det här scenariot bygger på att fraktpriserna från Kina går upp med 10 procent och att problemen i de globala leveranskedjorna fortsätter.

I slutet av oktober satt mer än 600 containerfartyg fast utanför sina hamnar, enligt en schweizisk logistikjätte som CNBC varit i kontakt med.

Läs även: 13 aktier som gynnas av fraktkrisen [Dagens PS]