Så kan effekterna av det utbredda distansarbetet i Sverige i pandemin sammanfattas, enligt ny rapport.

ANNONS

Nära tre av fyra kontorsarbetare (72 procent) uppger att de är lika eller mer produktiva vid distansarbete.

Mer överraskande är att tre av tio som jobbar hemifrån inte saknar den sociala biten med sina kollegor på kontoret.

Undersökningen har gjorts av Sifo på uppdrag av molntjänstföretaget Citrix, som konstaterar att endast 8 procent av svenska kontorsarbetare jobbade på distans före virusutbrottet.

I dag har den siffran ökat till 54 procent, det vill säga mer än hälften arbetar i dag på behagligt avstånd från kontoret för att minska smittspridningen av covid-19.

Digitala verktyg prestationshöjande

”Distansarbetet har normaliserats under den rådande situationen och vi ser att många svenskar trivs bättre med att arbeta hemifrån. Produktiviteten ökar tack vare utvecklingen av digitala verktyg och hjälpmedel. Det driver på utvecklingen av framtidens arbetsplatser, där flexibilitet och distansvänliga lösningar blivit nyckeln till framgång”, säger Suzana Drakulic, Sverigechef på Citrix, i en kommentar.

Andra positiva effekter av distansarbetet är att fler uppger sig ha tid att motionera (31 procent) och umgås med familj, släkt och vänner. Livspusslet tycks fungera bättre även om 11 procent också uppger att de jobbar längre tid under arbetsdagen på distans än på kontoret.

ANNONS
ANNONS

Det är sista är mer mer vanligt bland män än kvinnor, enligt rapporten.

Läs även: Positiv effekt av pandemin – teknikkunskapen allt högre [DagensPS.se] »