Finansminister Magdalena Andersson presenterade idag ett lagförslag som syftar till att utländska arbetare ska betala skatt i Sverige. Förslaget, som kan vara på plats vid årsskiftet, rör 23.000 arbetare. Branschorganisationen Byggföretagen är skeptiska. 

ANNONS

”Svenska arbetstagare som hyrs ut och jobbar i andra länder betalar skatt där, då är det rimligt att utländska arbetstagare som jobbar i Sverige betalar skatt här, det blir ju rättvisare”, säger Magdalena Andersson till SR.

Utländska arbetare som arbetar kortare än sex månader i Sverige behöver enbart betala skatt i sitt hemland. Det har lett till att flera företag satt i system att anställa personal via kortare kontrakt, enligt regeringen. Det skriver SR.

Byggbranschen kan förlora uppdrag

Branschorganisationen Byggföretagen ser en risk i att färre bolag söker sig till Sverige om förslaget genomförs. 

”Vi befarar att det här förslaget faktiskt kan leda till att färre utländska arbetstagare och företag kommer till Sverige. Det får naturligtvis effekter på hur mycket vi kan bygga”, säger organisationens skatteexpert Sofie Wilhelmsson.

ANNONS
ANNONS

Riksdagen ska besluta om det nya förslaget, vilket Magdalena Andersson hoppas kan vara på plats 1 januari 2021. Till SR säger hon att lagförslaget kan leda till ökade skatteintäkter på 700 miljoner kronor per år.