Dagens PS

Sverige faller: Nu har jobbkrisen nått akademikerna

akademiker
Arbetslösheten ökar mer än normalt bland akademiker och fler tvingas leva på a-kassa. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Oroande ökning av arbetslösheten bland akademiker i augusti, varnar experterna. Fler är i behov av a-kassa för att klara sin försörjning och en yrkesgrupp är värre drabbad än andra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Under sommaren är det normalt att arbetslösheten ökar för att sedan avta. Men augusti 2023 följer inte det vanliga mönstret – vi ser nu att inflödet fortsätter att öka”, säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa, i en kommentar.

Enligt pressmeddelandet gick 13 678 akademiker på a-kassa och arbetslösheten i gruppen uppges ha ökat med 8 procent på ett år.

Siffran är också 10 procent högre än i juli och arbetslösheten bland akademiker förväntas bli kvar på en fortsatt hög nivå.

Akademikerna drabbas

Särskilt utsatt är de som är medlemmar i Sveriges arkitekter, där har andelen ersättningstagare av a-kassan ökat från 1,4 till 4,4 procent på ett år.

“Bland våra medlemmar märks konjunkturförändringar tidigt hos arkitekterna, och när arbetslösheten ökar i den gruppen är det ett tydligt tecken på att lågkonjunktur och tuffare tider är på väg”, säger Alexandra Oljans Ahlin.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

A-kassan

Andelen arbetslösa akademiker är 1,8 procent vilket är en tiondel högre jämfört med för ett år sedan.

I augusti betalade Akademikernas a-kassa ut totalt 194,3 miljoner kronor i arbetslöshetsersättning, vilket är en ökning med 47 procent jämfört med samma månad 2022.

Läs även: Här mår fyra av fem dåligt på jobbet Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS