En anonym donator skickade 320 000 kronor med önskan om en ”god jul” till Alzheimerfonden, men nu ska pengarna eldas upp.

ANNONS

I portnordkuvertet låg det buntar av gamla 500-sedlar, både ovikta och använda, samt en Svensk dam-tidning, berättar Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden, för Dagens Nyheter.

Riksbanken fick sedan pengarna skickade till sig. Förhoppningen var att Riksbanken skulle lösa in dem.

Men det är Riksbanken förhindrad att göra – enligt regelverket – så nu kommer de 320 000 kronor i stället att eldas upp och bli till fjärrvärme.

Ingen vet fortfarande vem som donerat pengarna

Sökandet efter vem som skickat gåvan till Alzheimerfonden har varit resultatlöst – trots ett reportage även i Svensk dam-tidning och trots att vissa av sedlarna kan vara värda mer än dubbelt så mycket hos mynthandlare.

”Jag tog kontakt med en advokat som tog upp fallet i förvaltningsdomstolen, men nu fick jag veta för några veckor sen att domstolen inte tar upp fallet. Det är ju förfärligt. Beslutet nu är att pengarna ska makuleras, eller eldas upp. Vi är en ideell organisation som samlar in pengar till forskning, det är klart att det inte är penningtvätt”, säger Liselotte Jansson till DN där Riksbankens pressekreterare beklagar det hela men deklarerar att föreskrifterna är lika för alla när det gäller sedlar utan vetskap om var de kommer från.

Utifall pengarna skulle härröra från brott eller brottslig verksamhet. Även om ingen tror att det är så i detta fall.

ANNONS
ANNONS

Liselotte Jansson på Alzheimerfonden anser att Riksbanken borde kunna göra ett undantag med tanke på att pengarna skulle gå till forskning inom ett angeläget område, men i stället behåller Riksbanken nu sedlarna – för att elda upp dem.

Läs även: Svenskarna ruvar på över 23 000 miljarder kronor [Dagens PS]