Nya siffror visar att västsvenska företag tror att 2021 blir ett bra år. Det finns en förhoppning om att pandemin kommer dala under året, vilket ger en tydlig optimism hos företagarna.

ANNONS

Det är Västsvenska handels­kammarens senaste siffror som ger stöd åt det glädjande beskedet.

Den västsvenska konjunk­turindikatorn har vänt sedan förra mätningen i november då den pekade neråt, och ligger nu på den högsta nivån på tre år.

Företag uttalar sig 

Indikatorn sammanställs genom en företagspanel – där 250 företag uttalar sig om hur de ser på framtiden på tre och tolv månaders sikt. Sedan verifierar Västsvenska handels­kammaren den bilden med hjälp av faktiska siffror.

”Då mäter vi volymen i hamnen, antalet konkurser, varselsiffror och liknande”, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskamma­ren, till Di.

Ser ljuset 

Han tror att mycket av det positiva utfallet beror på att företagen ser ett ljus i pandemi-tunneln, genom att vaccinationerna har startat.

”Sedan känner många att det finns ett uppdämt behov i hela samhället, även hos företag, där många har hållit igen med investeringar och inköp och att det kommer att släppa”, säger han.

Ytterligare en undersökning, som gjordes i november, visar att drygt hälften av företagen inte påverkats särkilt mycket av pandemin, utan rullar på som vanligt. Här nämner Johan Trouvé fordonsindustrin och Apple – som vill hålla sig i området.

”Det är inte en tillfällighet att de lägger ett utvecklings­kontor i Göteborg. De vill komma åt den världsunika kompetens vi har”, säger han och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Geely lade också sitt utvecklingskontor här.”

Läs mer: Styrkebesked från Västsverige i ny mätning