Dagens PS

Fångar i Belarus tvingas tillverka Ikea-möbler

Fångar i Belarus tvingades tillverka Ikea-möbler
Den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko tjänar pengar på tvångsarbetare som bygger Ikea-möbler.
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 29 nov. 2022Publicerad: 25 nov. 2022

Diktaturen i Belarus torterade politiska fångar och tvingade de att tillverka möbler för Ikea. Det avslöjas i en rapport från den brittiska organisationen Earthsight

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Möbler från Ikea kan vara tillverkade av tvångsarbetskraft bestående av torterade politiska fångar i Belarus. I princip handlar det alltså om slavarbete, enligt Earthsight. Vinsterna går direkt i fickan på diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

Tortyr av politiska fångar

Att Belarus är en diktatur som har stora straffkolonier där många fångar är politiska har dokumenterats av bland annat Amnesty International. Det finns också väldokumenterade uppgifter om att tortyr används.

Fram till Rysslands attackkrig mot Ukraina fortsatte trots det Ikea att handla med Belarus. Dagens PS har tidigare rapporterat om hur möbeljätten fortsätter köpa virke från diktaturen. Ikea själva säger däremot att de under sommaren 2022 tog beslut att lämna Belarus.

ANNONS

Senaste nytt

Ikea fortsätter samarbetet

Nu larmar alltså Earthsight om att Ikea fortsatt att tjäna pengar på, och hjälper Lukasjenko att tjäna pengar på, torterade politiska fångars arbete. Enligt Aftonbladet ska en stor del av det trä som använts komma från de belarusiska nationalparkerna, som står under direkt kontroll av diktatorn själv.

Trä från nationalparker

“Träindustrin är enormt viktig för Belarus”, säger Sam Lawson, chef för Earthsight, enligt Aftonbladet.

ANNONS

“Med tanke på att alla skogar som detta trä kommer från är statligt ägda, kommer i slutändan alla dessa pengar in i regeringen och tjänar till att stödja Lukasjenkos regim.”

Minst tio års tid

Det är andra rapporten på bara några veckor om att det är tvångsarbetare som tillverkar Ikeas möbler i Belarus. Disclose, det franska nätverket för granskande journalistik, avslöjade tidigare samma sak.

Rapporten från Earthsight slår fast att det handlar om en tidsperiod på minst tio år där tvångsarbetare tillverkat Ikea-produkter.

Inga EU-krav på kontroll

“En av de främsta anledningarna till att detta inte avslöjats tidigare är att importörerna har getts falska garantier av den gröna märkningen FSC”, säger Sam Lawson enligt Aftonbladet.

“Ett annat viktigt skäl är att det inte har funnits något EU-krav på att stora företag ska genomföra en riktig kontroll av att mänskliga rättigheter efterlevs i sina leveranskedjor.”

Ikea säger att de ska lämna Belarus

ANNONS

Ikea själva har låtit meddela att de i juni 2022 fattade beslut om att avveckla all sin verksamhet i Belarus. När genomförts fullt ut är fortfarande oklart.

Läs även: Rysk fängelsechef: “Våra fångar gör bättre möbler än Ikea” 

Läs även: Belarus konkursmässigt: “Brutit villkoren” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS