Det säger Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palmes internationella center, till Dagens Nyheter. Här är bakgrunden.

ANNONS

Tidningen berättar att sju procent av virket i svenska Ikeas möbler kommer från Belarus som styrs av den hårdföre diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

Ikea uppges ha handlat virke från Belarus, tidigare Vitrysslan, i mer än 20 år och bara drygt två veckor efter det att konstnären Roman Bondarenko greps av Lukasjenkos säkerhetsstyrkor, som beskrivs som brutala i artikeln, deltog Ikea i ett digitalt seminarium där en ökning av möbeltillverkningen i landet stod på agendan.

Ikea upprätthåller förtrycket i Belarus

Kort efter gripandet dog Bondarenko och det utlöste nya protester i Belarus, som kantats av ett folkuppror efter det riggade presidentvalet i augusti. Regimen har svarat med att fängsla tusentals människor, uppger DN som konstaterar att Ikea dock tiger om våldet i landet och i stället endast pratar om framtida affärer i Balarus under parollen ”Go Belarus”.

”Det är pengar som bidrar till att upprätthålla en extremt förtryckande regim”, säger Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palmes internationella center.

Läs mer på DN.se.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ikea i blåsväder – olagligt fällda träd blir möbler [DagensPS.se] »