Bolagsdöd hotar hel sektor: "Mycket oroande"

Uppdaterad: 01 feb. 2017Publicerad: 01 feb. 2017
Tusentals svenska välfärdsbolag riskerar att behöva lägga ner

Det kritiserade förslaget om vinsttak i välfärden på 7 procent har i realiteten visat sig närmast vara ett förbud, menar revisionsjätten PWC som på uppdrag av Svenskt Näringsliv granskat 18.000 svenska välfärdsbolag.

ANNONS
ANNONS

Anledningen är att den övre gränsen gäller så kallat operativt kapital. Välfärdsbolagen äger sällan fastigheter utan har personalen som främsta tillgång vilket innebär att de nya reglerna skulle slå stenhårt mot branschen, skriver Dagens Industri och beskriver det som en ”bolagsdöd”.

”Det som föreslås är i själva verket ett vinstförbud. Det kommer i längden inte gå att fortsätta driva företag inom den svenska välfärden med de här reglerna”, säger Johan Månsson, ansvarig för redovisning och partner på PWC.

För vårdjätten Capio skulle vinsttaket innebära en vinstmarginal på 0,5 procent, förklarar kommunikationsdirektör Henrik Brehmer och han är inne på samma spår: går reglerna igenom måste man lägga ner.

”Med den typen av förutsättningar i Sverige skulle vi inte kunna driva en verksamhet”, säger han till Di som konstaterar att Investorägda Aleris skulle gå samma öde till mötes.

Enligt PWC:s beräkningar skulle 77 procent av företagen i svensk välfärdssektor tvingas till en vinstmarginal under 2 procent medan 55 procent skulle tvingas under 1 procent. Samtidigt bedömer Svenskt Näringsliv att tusentals bolag kommer att slås ut.

”Det är mycket oroande siffror. Vår bedömning är att merparten av företagen i välfärden kommer att avvecklas”, säger Anders Morin, ansvarig för välfärdsfrågor på Svenskt Näringsliv.

MISSA INTE: Politik: Han gör ”absurd tolkning”  >

LÄS ÄVEN: PS avslöjar: Ministern sågar välfärdsutredaren  >

ANNONS
ANNONS