Långtidsarbetslösheten riskerar att bita sig fast – trots det menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att ”framtiden ser ljus ut”.

ANNONS

I maj i år var 411 456 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen.

Det är något färre än i maj i fjol, då 439 263 personer var registrerade som arbetslösa.

Samtidigt är de två senaste arbetslöshetssiffrorna betydligt högre än under motsvarande månad 2019 – före pandemin. Sverige hade då 331 098 arbetslösa.

Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet, säger till SvD att arbetslösheten sjunker snabbt nu i Sverige i spåren vaccinationer och lättade restriktioner.

Arbetslösheten går ner snabbare i andra länder

”I slutet av nästa år är arbetslösheten nästan på samma nivå som före pandemin”, tror hon.

ANNONS
ANNONS

KI räknar med en arbetslöshet på 7,2 procent i slutet av nästa år, vilket inte så mycket mer dramatiskt än före pandemin då arbetslösheten låg på 6,8 procent.

Samtidigt uppger Svenska Dagbladet att arbetslösheten i Sverige faller långsammare än i andra länder.

”Det beror på att vi har ett ökat arbetskraftsutbud, både på grund av de nyanlända som kom 2015–2016 och på grund av att äldre personer stannar kvar längre på arbetsmarknaden”, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till tidningen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förklarar att arbetslöshetsprognoserna reviderats och det inte är ” fullt så illa som man har trott”.

Eva Nordmark medger att läget är fortsatt tufft för långtidsarbetslösa och ungdomar, men menar att ”framtiden är ljus”.

Delar inte statsrådet syn på arbetsmarknaden

Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen, upprepar emellertid att AF:s scenario står fast – att antalet långtidsarbetslösa snart kan öka till 200 000 eller mer.

ANNONS
ANNONS

I dag har cirka 190 000 personer registrerade som långtidsarbetslösa och har gått utan jobb mer än tolv månader, framgår det.

”Vi är oroliga för att det på nytt ska öka för att sedan stabiliseras”, säger Anders Ljungberg.

Gymnasieutbildning och svenska språkkunskaper uppges bana väg till jobbmarknaden, men farhågorna är många att långtidsarbetslösheten cementeras.

Robert Bergqvist på SEB tror att de som stod långt från arbetsmarknaden före pandemin har det ännu tuffare nu.