55 miljarder dollar. Så mycket investerar europeiska banker fortfarande i fossilindustrin, enligt organisationen ShareAction. Nu uppmanar de aktieägare att sätta större press på banker och andra stora investerare.

ANNONS

Europas 25 största banker har satsat motsvarande 55 miljarder dollar på olje- och gasföretag förra året, konstaterar ShareAction. Det är mindre än de 106 miljarder som satsades 2020, men fortfarande en enorm summa pengar.

ShareAction hänvisar till IEA, Internationella Energirådet, som har konstaterat att det inte finns något utrymme för nya investeringar i fossil industri om planeten ska hållas under det överenskomna målet – 1,5 graders uppvärmning.

”Förra året var aktieägare ett viktigt instrument för att pressa bankerna till att anta eller skärpa restriktioner vad gällde investeringar i kol, säger Kelly Shields, från ShareAction till Bloomberg.

Fossilindustrin drog mångmiljardbelopp

”I år behöver de återta segern vad gäller olje- och gasexpansion genom att rösta för robusta resolutioner och emot dåligt inflytande när det gäller företagens klimatplaner.”

HSBC var den största finansiären inom det fossila området 2021, med sammanlagt 8,7 miljarder dollar som slussades in i ExxonMobil och Saudi Aramco, skriver Bloomberg.

ShareAction lade frame n resolution inför HSBC:s stämma, som de till slut drog tillbaka I samband med att banken själv antog nya riktlinjer. Nu säger HSBC att de kommer att anstränga sig för att nå Parisavtalets mål 2022.

Flera andra banker är stora finansiärer inom fossilindustrin, däribland Barclays.

Några banker som ShareAction har analyserat har på egen hand startat initiative för att fasa ut fossil ägande. Däribland NatWest Group, Commerzbank och La Banque Postale.

ANNONS
ANNONS

“Nu har tiden kommit för bankerna att rätta sig efter vetenskap, och at lansera vetenskapligt baserade moratorium när det gäller finansiering av fossilbränsleprojekt, säger Mark Campanale, grundare och vd för initiativet Carbon Tracker, i ett uttalande.

Förra året satsade banker, investerare och försäkringsbolag 130 000 miljarder i tillgångar på att nå nollutsläpp till 2050. Men många varnar för att det finns för få kontrollmekanismer på plats för att få initiativet att fungera, skriver Bloomberg.

Läs också:

130 000 miljarder dollar i klimatfinansiering [Dagens PS]
Utsläppen ökar igen i världens 20 rikaste länder [Dagens PS]