Dagens PS

EU vill göra det ännu dyrare att laga bilen

EU
Bilägare riskerar att åka på en oväntad smäll vid reparation eller service med nya EU-regler, varnar branschföreträdare.
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 nov. 2023Publicerad: 24 nov. 2023

Bilägare riskerar att åka på en oväntad smäll vid reparation eller service med nya EU-regler, varnar nu en rad branschföreträdare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Auktoriserade bilverkstäder kan få monopol och fristående bilverkstäder riskerar att försvinna, vilket skulle drabba landsbygden hårt.

Varningen kommer från fem organisationer i bilbranschen, skriver Vi Bilägare.

M Sverige, Däckspecialisternas Riksförbund, Däckbranschen, Fordonskomponentgruppen och Svenska Fordonsbranschen står bakom varningen för de nya EU-reglerna: Data Services Act och Data Market Act.

1 000 kronor dyrare om året

Bilbranschen vill skydda de fristående bilverkstäderna i en sektorspecifik lag där data skickas tillbaka till bilarna för att släcka exempelvis felkoder.

Riksen är annars, enligt kritikerna, att de auktoriserade bilverkstäderna får ensamrätt på att serva bilarna, samtidigt som det blir dyrare för bilägarna.

I förlängningen hotar en utslagning av mindre, icke auktoriserade bilverkstäder och för bilägarna skulle konsekvensen bli att reparationsnotan blir 1 000 kronor högre per bil och år, enligt beräkningar som europeiska organisationen FIA gjort.

EU-parlamentariker uppmanas: Gör rätt!

ANNONS

“Det är också viktigt att däckverkstäder och bilägare fortsatt ska kunna byta däck och hjul utan koppling till fordonstillverkaren eller av det märkesauktoriserade verkstadsledet”, skriver debattörerna, berättar Vi Bilägare.

Kritikerna hoppas nu att våra svenska EU-parlamentariker inser allvaret i de nya EU-reglerna och röstar “rätt” när frågan kommer upp.

Detta för att undvika en monopolställning bland bilverkstäder, samtidigt som bilägaren får behålla valfriheten var han eller hon vill reparera sin bil.

Läs även: Ny lag ska öka säkerheten för bilverkstäder Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS