Dagens PS

Ericsson och Samsung har nytt patentlicensavtal

Ericssons huvudkontor i Kista.
Ericssons har varit i blåsväder genom muthärvan i afrikanska Djibouti. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 07 maj 2021

Ericsson och Samsung tecknar ett globalt patentlicensavtal med Samsung. I och med det nya miljardavtalet upphör alla rättsliga tvister mellan bolagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För Ericsson har patent blivit en allt viktigare inkomstkälla, patent har höga marginaler och visar att bolaget ligger långt fram tekniskt. Flera licensavtal har lett till rättsliga tvister mellan Ericsson och Samsung.

Enligt Ericsson blir deras inkomster från patent uppemot 2–2,5 miljarder kronor under årets första kvartal, det inkluderar värdet av det nya patentlicensavtalet.

Ska satsa mer på FoU

I dag har Ericsson drygt 57 000 patent och de tror att intäkterna framöver kommer stiga genom en större satsning på forskning och urtveckling.

Dagens Nyheter skriver att det nya avtalet som bolagen har tecknat är ett flerårigt, globalt, licensavtal och gäller alla mobilsystempatent, även de patent som gäller 5G. Avtalet omfattar, enligt Dagens Industri, försäljning av infrastruktur för mobila nät och gäller från den första januari i år.

Enligt ett pressmeddelande har Ericsson och Samsung även kommit överens om tekniskt samarbete för att utveckla den öppna standardiseringen inom mobilindustrin.

Läs mer: Hur ligger Sverige till i lanseringen av 5G?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS