Elbåtstillverkaren Xshore bygger en ny fabrik i Nyköping och skapar därmed minst hundra arbetstillfällen. Nu letar bolaget efter rätt kompetens med industriell bakgrund.

ANNONS

”Det kommer även betyda mycket för det befintliga näringslivet”, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande till Di. 

Initialt rör det sig om cirka hundra nya arbetstillfällen – en siffra som kan växa så småningom, enligt Xshores vd Jenny Keisu.

”Vi har en förhoppning om att det ska bli fler anställda över tid och då kommer vi nog bli en av de största arbets­givarna”, säger hon.

Letar efter rätt personal

Nu vill bolaget därför hitta rätt personal som har industriell bakgrund.

”Det är alltifrån ledare, ingenjörer, operatörer och lagerpersonal”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Innan året är slut kommer den nya fabriken vara igång med produktionen och i början av nästa år når fabriken full kapacitet på 400 båtar om året.

Målet för 2021 är 100 båtar vilket Xshore ser ut att nå vid produktionen i Stockholm. Nu flyttar serietillverkningen till Nyköping – ett beslut som Urban Granström är nöjd med.

”Xshore checkar nästan alla rutor för etablering i Nyköping med koppling till havet och hållbarhet”, säger han.

Hållbarhet i fokus

Och just hållbarhet står högt i fokus för elbåtstillverkaren. Tillverkningen sker i slutna miljöer – vilket gör den nya fabriken till världens mest hållbara och moderna fritidsbåtsfabrik, enligt Jenny Keisu som säger att det betyder mycket för både bolaget och kommunen.

”Det kommer att ge ringar på vattnet för lokala aktörer, bolag och utbildningar. Vi ska bygga framtidens hållbara båttillverkning tillsammans. Det är fantastiskt spän­nande.”

ANNONS
ANNONS

Bolaget tog in 150 miljoner kronor tidigare i våras för att kunna öka produktionen, och bolaget värderas till 800 miljoner kronor redan innan den nya fabriken.

Läs mer: De bygger havets Tesla