Sharon Lavie dök kontinuerligt upp i tidningar som expert på privatekonomi- och sparfrågor. Men i maj valde arbetsgivaren Ikano Bank att säga upp henne och hon fick motvilligt testa rollen som arbetslös. Till SvD ger hon de bästa tipsen för personer i samma situation. 

ANNONS

Ikano Banks sparekonom fick Sharon Lavie fick beskedet i maj. Som en del av företagets sparpaket skulle tio procent av arbetsstyrkan sägas upp, och Lavie var en av dem.

Innan dess var hon ett vanligt återkommande namn i tidningar som SvD, Expressen och Aftonbladet, där hon gav spartips till barnfamiljer och privatpersoner.

”Jag var nog i chock faktiskt, jag trodde inte att man skulle göra den prioriteringen, men det kanske var lite naivt. Jag respekterar deras beslut”, säger Lavie till SvD om Ikano Banks val att avbryta anställningen. 

Fick använda sina egna spartips

Plötsligt var hon tvungen att applicera sina egna råd på sin egen livssituation. Familjen hade en förberedd buffert för krissituationer och Lavie var ansluten till fack och a-kassa.

”I mitt fall hanterade jag min oro genom att praktiskt se över vilka utgifter vi kunde stryka och vad jag hade för förutsättningar. Att vi har en buffert på fyra gemensamma månadslöner gjorde också att jag kunde känna mig trygg”, säger hon.

Lyckades säkra nytt jobb

I början av månaden fick Lavie ett nytt jobb i form av sparekonom på flera olika Schibsted-bolag, däribland Lendo, Hypoteket och Insurello, skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Hennes främsta tips till andra som hamnar i samma situation är att först och främst se över sin ekonomin och utforska möjligheten att erhålla betalning från en a-kassa. Vidare menar hon att det är nödvändigt att skära ner på vardagsutgifter, samt utforska sitt kontaktnät efter nya jobbmöjligheter.

Läs mer: En kvarts miljon nya medlemmar i a-kassorna [Dagens PS]