Effekterna av pandemin börjar lätta. Olika former av komponentbrist och flaskhalsar blir långsamt mindre, säger Jens Magnusson chefsekonom på SEB till Sveriges Radio.

ANNONS

”Ett tag såg det ju kompakt dystert ut. Leveranstiderna gick upp och fler och fler fartyg ankrade upp utanför kusterna för att det fanns ingen kapacitet att ta emot dem i hamnarna och så vidare. Det är åtminstone en mer nyanserad bild nu och det finns tecken på ljusning, säger Jens Magnusson till Sveriges Radio.

Det är kombinationen av ökad näthandel och sämre kapacitet både i fabriker och för transportföretag som har drivit fram globala problem i leverantörskedjorna. Men nu ser det bättre ut.

Mindre falskhalsar i hamnar – får lossa tidigare

Priset för att frakta en sjöfartscontainer över haven har stagnerat och i vissa fall till och med börjat sjunka något, enligt Drewry World Container Index.Det är ett tecken på minskade flaskhalsar.

Nu väntar fartyg i Los Angeles hamn i genomsnitt 6-7 dagar mot tidigare 30 dagar på lossning. Kina har dessutom lättat på en del tidigare mycket hårda pandemiregler, vilket också förbättrar förutsättningarna.

Men för en del varor är det fortsatt stora flaskhalsar. Bristen på mikrochip, halvledare, drabbar fortsatt stora delar av fabriksindustrierna hårt, enligt Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Ekonomer: Virusjakt i Kina förvärrar flaskhalsar [Dagens PS]