Lastbilstillverkaren Einride inleder ett samarbete med belgiska Inbevs, som bland annat brygger ölsorterna Budweiser, Stella Artois och Corona. Det skriver Dagens Industri. Bolagets lastbilar ska frakta varor inom Beneluxområdet.

ANNONS

Einride tillverkar eldrivna lastbilar och arbetar med att göra dem förarlösa. Nu ska bolaget sköta stadstransporter för bryggeriet Inbevs, ett av flera transportuppdrag som uppstickaren har givit sig in i.

2019 blev Einride först med att köra autonoma fordon på allmän väg i, något man nu gör även i USA. Einride har ett samarbetsprojekt med norska Postnord och i Tyskland kör man redan vitvaror åt Electrolux.

Beneluxländerna är alltså inte det första internationella samarbetet. Inbevs gör 500 olika ölmärken, och kommer att minska sitt koldioxidavtryck avsevärt samarbetet. Sammantaget ska det minska dem med 500 ton koldioxid per år.

Einride levererar sex lastbilar

Sex lastbilar kommer att leverera laster mellan bryggeriet och destinationer i de tre olika länderna.

I samband med att projektet utvecklas kommer bolagen tillsammans också att utveckla och installera laddinfrastruktur längs de sträckor man ska trafikera.

ANNONS
ANNONS

”Med vår branschledande teknik ser vi fram emot att bidra till betydande utsläppsminskningar så att Europa kan ta täten i den globala kapplöpningen mot nettonollutsläpp”, säger Robert Falck, VD och grundare av Einride, i ett pressmeddelande.

Läs också:

Källor: Einride plockar in en miljard [Dagens PS]