Det kinesiska fast fashion-fenomenet Shein säljer snabbproducerade kläder väldigt billigt. Vanligtvis säljs kläderna online, men förra veckan öppnade en pop-up-butik i Stockholm.

ANNONS

Bomullen i kläderna från näthandelsjätten Shein har genom laboratorietester kopplats till den kinesiska Xinjiang-provinsen, där Kina anklagas för hemska övergrepp mot det uiguriska folket, rapporterar Bloomberg.

USA har förbjudit import

Rapporter har hävdat att den kinesiska regeringen har placerat över en miljon människor i fångläger i regionen och att folk tvingas arbeta i fabriker och på fält.

Förra året förbjöd USA import av produkter från regionen och liknande förbud har föreslagits i Europa.

Leveranser från Schein granskas inte

I USA har återförsäljare försökt bevisa att de inte köper bomull från Xinjiang, men den stora näthandlaren Shein säljer kläder till amerikanska konsumenter.

Värdet på deras leveranser till amerikanska kunder faller vanligtvis under värdetröskelnivån för att rapporteringskrav till tullen ska behövas, varför de inte granskas.

Varken bestridit eller bekräftat

Shein har varken bestridit testresultaten eller sagt att de använder bomull från Xinjiang, men sagt att de vidtar alla åtgärder för att säkerställa att de följer lokala lagar på alla sina marknader.

Pop-up-butiken på Sveavägen i Stockholm var bara öppen i sex dagar och köerna blev långa, anklagelsen om bomull från Xinjiang-provinsen kom de sista dagarna butiken var öppen, skriver Aftonbladet.

Svarar inte på frågor

Det nystartade företaget Xnomad, som hyrde ut lokalen på Sveavägen till Shein, har som mål är att omsätta 10 miljoner kronor under 2022 och att hyra ut för 60 miljoner kronor i bruttoförsäljning.

De vill dock inte svara Aftonbladet på frågan om vilka krav de ställer på de företag de hyr ut till, de kände heller inte till anklagelserna mot Shein.

ANNONS
ANNONS

Shein är, enligt Wall Street Journal, på väg att nå sitt mål på en omsättning på 24 miljarder dollar 2022, motsvarande cirka 253 miljarder kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rishi Sunak till attack mot Kina: ”Gyllene eran över” [Dagens PS]