SEB:s Företagsindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, sjunker till -3 i månadens undersökning.

ANNONS

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten de närmaste tre månaderna sjunker från 28 till 20 procent och andelen företagare som tror på en negativ utveckling ökar från 18 till 23 procent.

Varje månad genomför Demoskop undersökningen Företagsindikatorn på uppdrag av SEB. Företagsindikatorn är skillnaden mellan den andel som tror på en positiv utveckling och den andel som tror på en negativ utveckling.

Framtidstron vänder ned i juli

I den här mätningen ligger indikatorn på -3, det är en nedgång med 13 enheter från förra månaden då indikatorn låg på 10.

”De allt dystrare ekonomiska utsikterna når till slut Sveriges enmansföretagare. Framtidstron vänder tydligt ner i juli och når den lägsta nivån sen mätningen startades december 2020. Privatekonomin och företagsekonomin är ofta sammanflätade, vilket gör att företagarna riskerar att åka på en dubbel smäll när konjunkturen försvagas”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Andra ekonomiska indikatorer

På frågan om hur omsättning, arbetstid och likviditet har utvecklats den senaste månaden jämfört med månaden innan svarar företagarna att omsättning och arbetstid har minskat, men att likviditeten har ökat. Omsättningen minskar från 4 till -2 och arbetstiden minskar från 4 till 3. Likviditeten ökar från 5 till 7, jämfört med månaden innan.

Även omsättning, arbetstid och likviditet mäts med balansmått, det vill säga den andel som uppger en ökning minus den andel som uppger en minskning.

Tar kanske höjd för tuffare tider

”När semestertider står runt hörnet är det väntat att både omsättning och arbetstid minskar något. Att likviditeten däremot ökar kan tyda på att företagare tar höjd för tuffare tider och inte återinvesterar alla sina intäkter utan istället bygger upp extra krockkuddar”, säger Américo Fernández i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Företagare: ”Varför ens anmäla brott?” [Dagens PS]