Näringspolitisk chef är bestört över raset i branschen som nu eskalerat i vad som beskrivs som en kollaps under november. Tiotusentals jobb står på spel och orsaken är regeringens hårdare restriktioner.

ANNONS

Det är den redan hårt utsatta klädhandeln och skophandeln som rasar på nytt, enligt nya data.

Branschorganisationen Svensk Handel Stils Stilindex visar att försäljningen föll med hela 28,6 procent för klädhandeln i november.

Men ännu mer dramatiskt var raset i skohandeln under månaden, ett försäljningstapp på 47,4 procent.

Det här framgår i ett pressmeddelande nu på fredagsmorgonen och statistiken gäller den totala försäljningen i fysiska butiker och e-handeln, mätt på jämförbara butiker och i löpande priser.

Ohållbar situation – vädjar om blixtinsats från staten

Klädhandeln har under årets elva första månader backat med 17,8 procent medan skohandeln nästan tappat det dubbla, där är raset 31,4 procent från årets början till den sista november.

”De utökade restriktionerna som avråder från besök i butik har fullkomligt slagit undan benen för kläd- och skohandeln”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

”Situationen är ohållbar och risken för konkurs håller många företagare sömnlösa på natten”, fortsätter han och tillägger:

”Sverige står inför en tickande arbetslöshetsbomb och vi är djupt oroade inför de kommande månaderna. Det handlar om tiotusentals arbetstillfällen bara inom handeln och i förlängningen vilket Sverige vi ska få på andra sidan coronakrisen”.

ANNONS
ANNONS

Mats Hedenström vädjar till staten:

”För att rädda företag och jobb inom modehandeln är statliga stödpaket en nödvändighet. Krisen är här och nu, företagen har inte råd att vänta”.

Läs även: KI: Raset extra tydligt i detaljhandeln [DagensPS.se] »