Dagens PS

E-handeln i Sverige fortsätter backa

E-handeln
E-handeln fortsätter att tappa. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

E-handeln minskade med 5 procent i Sverige i mars. Nu har e-handeln backat 13 av de 15 senaste månaderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk handel presenterar idag sin E-handelsindikator för mars 2023.

Den visar att e-handen minskar ännu en månad. Mätt i svenska konsumenters e-handel från svenska företag är minskningen 3 procent i mars – lägger man till handeln från utlandet är minskningen hela 5 procent.

Det här innebär att den negativa trenden för e-handeln fortsätter. Sedan januari 2022 har omsättningen i e-handeln bara ökat tydligt 2 månader av 15.

”Går åt fel håll”

“Även e-handeln fortsätter att påverkas av de tuffare tiderna, och många siffror går åt fel håll. Med det sagt finns ändå ljusglimtar”, menar Per Ljungberg som är innovationschef hos Svensk handel.

“Vi kan bland annat se en tillväxt för kläder och skor under första kvartalet. Trots det dystra konjunkturläget finns det alltså flera företag som går mot strömmen”, påpekar Ljungberg.

Volymen minskar

Antalet svenskar som e-handlade i mars var oförändrat mot motsvarande månad 2022 men de handlar för lägre belopp generellt.

ANNONS

Och med tanke på prisökningarna det senaste året innebär det en väldigt svag volymutveckling, konstaterar Svensk handel.

E-handeln av byggvaror minskade, exempelvis, med nära 40 procent i löpande priser och kategorin heminredning och möbler med cirka 20 procent.

”Växer över tid”

Svensk handels Per Ljungberg försöker ändå blåsa in lite optimism i styrkorna.

“Trots de svaga siffrorna är det viktigt att framhålla att stora delar av den beteendeförändring mot ökad e-handel som observerades under pandemin har permanentats. Digitala inslag är numera en självklarhet i samband med många köp och över tid förväntas e-handeln fortsätta växa med 10-15 procent per år”, påpekar Ljungberg tappert.

Läs även: Sven Hagströmer sänker värdet på Instabee

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS