Om verkstadsjätten ABB skulle sälja av verksamheten Power Grids skulle det vara en stor seger för Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital, som förespråkat en försäljning länge. Det skriver Dagens industris Anders Hägerstrand i en analys på fredagen.

ANNONS

En försäljning skulle samtidigt vara sensationell då bolagets vd Ulrich Spiesshofer vid kapitalmarknadsdagen 2016 valde att behålla divisionen och i så fall två år senare överger den strategin.

”Om en vd efter bara drygt två år väljer att frångå en grundläggande del av sin strategi är det högst anmärkningsvärt”, resonerar han.

Under gårdagen rapporterade Bloomberg News att en försäljning låg på bordet och att bolaget nu diskuterar med rådgivare. Uppgifterna är inte helt oväntade, anser Anders Hägerstrand, då vd i samband med den senaste delårsrapporten sade att de inte kunde säga att deras portfölj nu är gjuten i sten.

Hägerstrand ställer sig också frågan om Ulrich Spiesshofer kan stanna som vd även om han lyckas genomföra en lyckad försäljning av Power Grids.

ANNONS
ANNONS

”Hur ska aktieägarna kunna ha förtroende för en vd som först strider för en struktur och sedan efter bara drygt två år frångår den?”, skriver han och påpekar att sittande styrelseordförande Peter Voser inte var ordförande när Ulrich Spiesshofer valdes till vd och nu kan vilja välja sin ”egen vd”.