Vattenfall dyrare än covidstöd? Statens företag underpresterar rejält och kostar Sverige mer än coronapandemin, enligt en Di-analys.

ANNONS

Dagens industris Andreas Cervenka konstaterar i en analys att covid-19-pandemin visserligen kostar svenska staten massor av pengar – men att det är ännu dyrare med de statliga företagens misslyckanden.

Permitteringsstödet till företag under pandemin har enligt färska siffror hittills kostat 32 miljarder kronor.

”Återstår i princip skrotvärdet”

Han jämför det med bokslutet för statligt helägda Vattenfall som släpptes nyligen, där vinsten tyngdes av enorma nedskrivningar: 13 miljarder kronor under 2020, framför allt kopplat till kolkraftverket Moorburg i Tyskland.

”Totalt har vi investerat 34 miljarder kronor i Moorburg. Och nedskrivningarna uppgår till totalt 29,6 miljarder kronor. Nu återstår i princip skrotvärdet och eventuell försäljning av komponenter”, sa Anna Borg, ny vd för Vattenfall till Di.

”30 miljarder kronor i femhundralappar motsvarar 58 ton sedlar. Att spola ned dem i takten 50 000 kronor per minut skulle ta över ett år, dygnet runt. Oräknat alla stopp i avloppet förstås.”, skriver Cervenka.

Vattenfall, som ägs av skattebetalarna, har gjort nedskrivningar mellan 2010 och 2020 på sammanlagt 171 miljarder kronor. Alltså: Vattenfall dyrare än covidstöd.

Cervenka skriver att jämfört med Stockholmsbörsen har statskassan dessutom gått miste om 151 miljarder kronor i avkastning i Telia.

”Astronomiska förluster för medborgarna”

Tillsammans med ”kapitalförstöringen i Postnord och SAS” summerar Cervenka statens misslyckade affärer i de största bolagen till cirka 330 miljarder kronor och jämför med de 284 miljarder kronor som statens samlade coronastöd hittills beräknas ha kostat.

ANNONS
ANNONS

Räknat med alla statens företag och jämfört med Stockholmsbörsen får han fram en skillnad på över 600 miljarder kronor.

”Om Magdalena Andersson skulle dyka upp med åttiotalet lastbilar och dumpa sisådär 1 200 ton femhundringar på Gärdet och sedan tända på hade hennes politiska framtid varit osäker, för att uttrycka sig försiktigt. Men när det gäller det statliga ägandet har folkstormen uteblivit, trots astronomiska förluster för medborgarna”, skriver analytikern i Dagens industri.

Läs mer: Vattenfall får 15 kärnkraftsmiljarder av Tyskland – Dagens PS