Volvo har fått en ny stor beställning på eldrivna lastbilar. Danska DFDS gör en tilläggsorder på 25 fordon utöver de 100 man beställde i oktober. Samtidigt dominerar fossildrivna lastfordon fortfarande stort.

ANNONS

Det danska transportföretaget DFDS har beställt ytterligare 25 eldrivna lastbilar från AB Volvo. De sammanlagt 125 lastbilarna ska börja levereras om ungefär ett år. Sedan kommer lastbilarna att användas i norra Europa.

”DFDS har återigen bevisat sitt förtroende för vårt samarbete och vår teknik med den här ordern. Vi är väldigt glada och stolta över att det så tydligt börjar bli en konkurrensfördel för transportörer att erbjuda eldrivna, hållbara transporter, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, i ett pressmeddelande.

Beställningen gäller en lastbilsmodell som har en totalvikt på 44 ton. Den kan köra 500 km under ett arbetspass och snabbladdas under exempelvis lunch, skriver Volvo i pressmeddelandet. Sedan kan den stå i en depå och ladda nattetid.

DFDS: ”Förutsättning för att nå utsläppsminskningar”

I Europa har nu Volvo Lastvagnar 40 procent av marknaden vad gäller eldrivna lastbilar över 16 ton.

Niklas Andersson, logistisk chef på DFDS, säger att man hoppas på att efterfrågan på gröna infrastrukturinvesteringar ska öka genom företagets beställningar. De lastbilar som man tidigare har beställt är redan mycket efterfrågade, skriver han i pressmeddelandet.

”Gröna investeringar i den tunga transportindustrin är en förutsättning för att nå de utsläppsminskningar som behövs för DFDS, kunder och samhället”, säger Niklas Andersson.

Under årets tre första kvartal fick Volvo in beställningar på omkring 400 ellastbilar i den tyngre kategorin, skriver Dagens Nyheter. Till Scania finns det en order på 75 eldrivna lastbilar.

Det handlar fortfarande ofta om order från kunder som vill testa tekniken, men båda företagen menar att det i ett senare led ger större ordrar.

ANNONS
ANNONS

Volvo räknar med att det är först kring 2025–2026 som marknaden för eldrivna lastbilar tar verklig fart, enligt Dagens Nyheter.

Fortfarande levererar Volvo 140 000 vanliga lastbilar, att jämföra med något hundratal eldrivna.

Läs också:

Volvo – Ny jätteorder på elektriska lastbilar (DagensPS]