Det säger parterna om dagens LAS-förhandlingar

Uppdaterad: 19 aug. 2020Publicerad: 18 aug. 2020
las
"Problematiken har eskalerat från dåliga anställningar till skitanställningar", säger LO:s Torbjörn Johansson (t.v). Till höger Mattias Dahl från Svenskt Näringsliv. (Foto: LO / Svenskt Näringsliv)

I dag startar förhandlingarna om en förändring av LAS-lagen. Om inte arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna kommer överens väntas regeringen kliva in med lagstiftning. Svenskt Näringslivs vd Mattias Dahl och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson beskriver stötestenarna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Till sidan Arbetsmarknadsnytt säger Svenskt Näringslivs vd Mattias Dahl att han hoppas på en överenskommelse. Annars måste politikerna gripa in.

“Politikernas tydliga budskap till arbetsmarknadens parter att ‘vi tänker göra något om inte ni gör något’ har spetsat till det hela. Kan vi inte enas har parterna misslyckats en gång för mycket och då får vi lagstiftning utifrån LAS-utredningen”, säger han.

Ogillar tidsbaserade anställningar

Fackförbunden representeras i veckans förhandlingar av LO och PTK. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson menar att korttidsanställningar och vikariat utgör ett problem och undergräver personalens anställningstrygghet.

“Det är massor av människor som aldrig får en riktig anställning. Förr blev man inlasad – nu blir man utlasad. Vi har fått ett nytt daglöneri och problematiken har eskalerat något vansinnigt – från dåliga anställningar till skitanställningar”, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Näringslivet vill effektivisera uppsägningar

Mattias Dahl framhåller att en av de viktigaste frågorna från Näringslivets håll är att effektivisera uppsägningar.

“Det är genom att våga ta på sig risken och kostnaden att anställa som företag kan växa och ta nya affärer. Därför är det viktigt att det går att säga upp en anställd som inte fungerar till en förutsägbar kostnad”, säger han.

Torbjörn Johansson  å sin sida menar att vissa trygghetsfrågor inte är förhandlingsbara för LO.

“I de bästa av världar ser parterna varandras behov och hittar lösningar tillsammans. Men vi kommer inte att gå med på att sälja bort betydande trygghetsfrågor – då är det bättre att politikerna kör över oss”, säger han.

Det nya LAS-förslaget presenterades i juni och kan komma att implementeras om inte parterna på arbetsmarknaden kommer överens.

Läs mer: De nya LAS-reglerna: Detta vet vi hittills

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS