Dagens PS

Debattör: Sänk skatten – öka tillväxten

skatten
Det finns utrymme i höstbudgeten, enligt Timbro, för finansminister Elisabeth Svantesson (M) och övriga regeringen att införa ett jobbskatteavdrag. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 aug. 2023Publicerad: 09 aug. 2023

Regeringen har ingen politik för att öka tillväxten, skriver Lovisa Lanryd, projektledare på Timbro, och efterlyser minskade bidrag och ett jobbskatteavdrag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kritken mot regeringens avsaknad av tillväxtreformer ventileras på Expressen Debatt.

“Sänkta skatter på arbete leder till högre sysselsättning. Vill regeringen lägga grunden för en långsiktigt sund ekonomisk utveckling är det nödvändigt att införa ett till jobbskatteavdrag som sänker skatten på arbete ytterligare”, skriver Lovisa Lanryd.

Hon lyfter fram att svensk BNP faller överraskande mycket, samtidigt som arbetslösheten ökar och exporten sjunker.

Det gör det än mer märkligt, anser debattören, att regeringen står handfallen när det gäller reformer för att öka tillväxten.

Skatten på arbetsinkomster i Sverige hög internationellt

Sverige utmärker sig internationellt, enligt Timbros projektledare, när det gäller skatt på arbete och menar att det måste bli mer lönsamt att arbeta.

I dag är moroten för att jobba inte tillräckligt stor, och arbetslösa nobbar i hög grad arbete samtidigt som företagen har uppenbart svårt att rekrytera, framhåller Lovisa Lanryd i debattartikeln i Expressen och pekar på att skillnaderna är för små mellan arbetsinkomster och exempelvis bidrag.

Sänkta skatter befaras elda på inflationen, men enligt vissa bedömare kan det leda till det dämpade lönekrav, enligt Lanryd som påpekar att Konjunkturinstitutet slagit fast att skattesänkningar inte driver upp inflationen nämnvärt.

ANNONS

Det är hög tid, heter det i debattinlägget, att den borgerliga regeringen gör sitt jobb genom att prioritera sänkta skatter i höstbudgeten och skära ner på bidragen för att i stället subventionera arbete.

“Det ingår dessutom i Tidöavtalet att sänka skatterna på arbetsinkomster”, heter det och att tiden är inne för “nästa steg i jobbskattereformen”.

Läs även: Ny rapport: Bidrag gör arbete värdelöst Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS