Dagens PS

Västerås röstade nej till att lägga ner flygplats

Västerås flygplats.
Västerås flygplats. (Foto: Wikimedia Commons)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 mars 2021Publicerad: 22 mars 2021

Tre av fyra i Västerås röstade nej till att avveckla sin flygplats, som hotades av nedläggning efter åratal av dålig lönsamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under söndagen hade Västerås folkomröstning om huruvida flygplatsen skulle läggas ned eller inte. Tre av fyra av de röstande vill att flygplatsen ska vara kvar, rapporterar TT. 

Valdeltagandet var dock lågt, bara 37 procent av de röstberättigade valde att rösta.

“Vi hade inte sagt någon exakt siffra, men vi har haft en förhoppning om att närma oss 50 procent. Vi hade inte satt någon bottennivå så. Däremot är det ju ett tydligt utslag av de som röstat, när det är över 75 procent som vill att flygplatsbolaget bevaras”, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S), som varit en av dem som drivit på att avveckla verksamheten till TT.

Trafikeras av Ryanair

Det var under förra året som kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Västerås beslutade att lägga ner flygplatsen som ligger fem kilometer öster om staden, och trafikeras lågprisbolaget Ryanair är enda bolag som har linjetrafik på flygplatsen.

Kommunledningen stötte dock på patrull, när Centerpartiet, som ingår i det styrande samarbetet, satte sig på tvären tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Ett medborgarinitiativ ledde till att befolkningen skulle få säga sitt i en folkomröstning.

588 miljoner skattekronor på 15 år

De som velat lägga ned flygplatsen har pekat på att verksamheten dras med stora ekonomiska problem i många år. De senaste 15 åren har totalt drygt 588 miljoner skattekronor skjutits till och framöver krävs reparationer, enligt SVT.

ANNONS

Flygplatsverksamhetens förespråkare pekar på arbetstillfällen och intäkter runt omkring som staden riskerar att gå miste om, samt tillgången till ambulansflyg.

Folkomröstningen om Västerås flygplats var rådgivande. Kommunstyrelsen har sagt att de planerar att ge besked om framtiden senast den 14 april, men det mesta tyder på att de kommer att följa folkomröstningens vilja.

“Vi får analysera resultatet, men det är klart att vi på något vis måste hörsamma väljarnas intentioner här”, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) till TT.

Läs mer: Konkurshotade Skavsta flygplats får inte statligt stöd – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS