Dagens PS

Tusks hårda Brexit-ord: "Slutet på imperiet"

Donald Tusk avgår från sin roll som Europeiska rådets ordförande vid årsskiftet (Bild TT).
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 15 nov. 2019Publicerad: 14 nov. 2019

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk höll på onsdagen ett tal där han i kraftiga ordalag tog avstånd från Brexit. Han uttalade sitt stöd för remain-kampanjen och sa bland annat att han tror att Brexit är början på slutet för det brittiska imperiet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I talet sa Donald Tusk att han tror att Storbritanniens roll på världsmarknaden kommer att minska avsevärt som en följd av det beräknade EU-utträdet:

“Storbritannien kommer att bli en outsider, en andra klassens aktör, medan det huvudsakliga kriget kommer att ske mellan Kina, USA och Europeiska Unionen”, sa han i talet på belgiska universitetet College of Europe.

Han uttalade även sitt stöd för den brittiska remain-rörelsen, som vill stoppa ett utträde genom en andra omröstning eller andra åtgärder.

“Ge inte upp”, sa han och riktade sig till denna grupp. “I den här matchen har vi haft stopptid, vi är redan på övertid och kanske kommer det till och med gå till straffar?”

Donald Tusk kommer att avgå som ordförande för Europeiska rådet den 1 januari, skriver Business Insider. I talet på onsdagen menade han att Storbritanniens traditionella globala inflytande i världen mycket väl kunde vara på nedgång.

“En av mina engelska vänner har antagligen rätt när han melankoliskt säger att Brexit är det riktiga slutet för det brittiska imperiet”, sa han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS