Pensionärerna är en stor väljargrupp och det har partierna insett.

ANNONS

Det nya är att gruppen pensionärer är rörligare än förut, skriver Expressen Dina Pengar. Kampen om deras röster har börjat och för de politiska partierna handlar det om två miljoner pensionärer som i höst går till valurnorna.

Socialdemokraterna vill radera skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare medan Moderaterna vill införa ett sjätte jobbskatteavdrag. Både S och M vill sänka den så kallade pensionärsskatten lika mycket vilket i praktiken innebär att alla som gått i pension får lika mycket kvar efter skatten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till Dina Pengar att hon tycker att skatteklyftan som alliansregeringen införde är oanständig.

Elisabeth Svantesson (M), som med största säkerhet blir finansminister om Alliansen bildar regering, hävdar att Moderaterna finansierar lägre skatt för löntagare och sänker skatten får pensionärer.

Socialdemokraterna är sedan länge det största partiet bland landets pensionärer. Samtidigt finns det, enligt statsvetare Jenny Madestam, möjligheter för andra partier att locka pensionärerna eftersom de blivit mer rörliga de senaste åren.

ANNONS
ANNONS

Till skillnad från tidigare valår är dagens pensionärer mer rörliga och kan tänka sig att byta politiskt parti, säger hon till Dina Pengar. Alltså finns det röster att värva.

”Man tenderar ändå att rösta på lite mer konservativa partier. Man har svårare att attraheras av exempelvis Miljöpartiet”, säger Jenny Madestam till tidningen och tror att Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna blir stora bland landets äldre.