MP har tappat hälften av medlemmarna

Uppdaterad: 26 mars 2018Publicerad: 26 mars 2018
MP:s språkrör
MP:s språkrör

Statsvetare har aldrig upplevt något liknande. “Det är det mest drastiska tappet hos etablerade partier jag har sett de senaste 20 åren”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger Niklas Bolin till nyhetsbyrån TT, som rapporterar att Miljöpartiets medlemskår halverats under mandatperioden.

Bara under förra året försvann 3.000 medlemmar från MP, framgår det.

“I början av mandatperioden hade MP drygt 20 000 medlemmar. Nu i slutet är man nere på 10 719 personer”. skriver TT.

Niklas Bolin tror att förklaringen är turbulensen inom partiet under mandatperioden med toppar som tvingats bort efter fadäser. Även ageranden som uppfattats som svek från partihöjdare tror han är en bidragande orsak till att medlemmarna dragit sin kos.

“Det finns ett missnöje men det är inte enkelriktat. Vissa menar att man sålt sig medan andra menar att man inte varit regeringsdugligt nog, så det är ett svårt läge för partiet att navigera i”, säger Niklas Bolin till nyhetsbyrån.

Amanda Lind är partisekreterare i Miljöpartiet. Hon menar att partiet ökat sitt medlemstal på tio års sikt, dock tillstår hon att medlemsutvecklingen under mandatperioden “inte varit så bra”.

Enligt TT fick SD, Centern, Liberalerna och V fler medlemmar under förra året – och största ökningen (3.928 medlemmar) noterade Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna tappade under fjolåret medlemmar. Men i S fall rörde det sig enligt artikeln endast om 16 medlemmar som försvann medan M tappade 241 och KD 245.

Sett under mandatperioden har dock både S och M tappat ganska kraftigt med medlemmar. För S rör det sig om ett tapp på nästan 12 procent och för M på närmare 14 procent.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS